Wednesday, April 28, 2010

Sejarah : Gua Hira, Jabal Nur


Berada di kaki bukit Jabal Nur...Sebelum mendaki.


Di depan pintu Gua Hira...Kuasa Allah tiada siapa dapat menghalangNya.


Sedang mendaki Jabal Nur...mendaki ketika cuaca panas...

Dengan keizinan Allah SWT, aku sempat dan berpeluang mengunjungi Gua Hira. Sebuah tempat yang tidak pernah terlintas di hatiku untuk diziarahi. Apatah lagi ianya sebuah gunung yang memerlukan ketabahan hati untuk didaki. Alhamdulillah, perjalanan pendakian aku ke puncak Jabal Nur tercapai jua akhirnya. Kenangan manis yang memang tidak akan aku lupakan sepanjang hayatku, mendaki Jabal Nur dan berada di Gua Hira. Berikut adalah serba sedikit mengenai Gua Hira..

Gua Hira yang terletak di Jabal Nur adalah sebuah gua yang sangat terkenal dalam sejarah Islam, kerana di dalam gua itulah Nabi Muhammad SAW diangkat menjadi rasul, dan di situ pula turunnya ayat Al-Qur'an yang pertama [Al 'Alaq 1-5]. Gua kecil ini terletak di puncak gunung Jabal Nur, di bahagian utara Mekah, sekitar 5 km dari Masjidil-Haram, di sebelah kiri perjalanan menuju Arafah. Tinggi puncak Jabal Nur adalah sekitar 200 m. Bentuk gunung ini dilihat berdiri tajam. Disekelilingnya terdapat sejumlah gunung, bukit batu dan jurang.


Bentuk Gua Hira agak memanjang, terletak di belakang 2 batu raksasa yang sangat dalam dan sempit, tidak dapat dilalui lebih dari satu orang. Di dalam gua hanya boleh memuatkan kira-kira 5 orang saja, dan sekadar cukup untuk tidur 3 orang secara berdampingan. Tinggi gua hanya setinggi orang berdiri, atau sekitar 2 meter. Seandainya tidak ada bangunan yang tinggi di Masjidil-Haram, dari mulut gua bahagian belakang dapat dilihat Ka'bah (Masjidil Haram). Meskipun dalam syarat berhaji tidak dimestikan untuk pergi ke Gua Hira, namun pada musim haji banyak jemaah haji mengambil kesempatan untuk naik ke Jabal Nur, menyaksikan Gua Hira. Di kawasan gunung ini tidak terdapat sedikit tanaman sekalipun. Gersang. Hanya terdiri dari batu-batu besar. Mendaki puncak Gua Hira memerlukan masa sekurang-kurangnya 2 jam. Keadaan di puncaknya sangat sunyi dan senyap hingga terasa menakutkan.

Beberapa tahun sebelum dan setelah menikah dengan Khadijah binti Khuwalid, Rasulullah SAW telah menjadikan Gua Hira sebagai tempat menyepi untuk bertafakur, mengasingkan diri dari berbagai keruntuhan moral penduduk Mekah. Selama itu beliau juga bekerja membantu para jemaah haji yang datang ke Ka'bah dengan menyediakan air minuman buat mereka. Namun beliau tidak pernah beribadah menurut kepercayaan orang Arab dikala itu, iaitu menyembah berhala yang ada di Ka'bah. Rasulullah SAW sering memisahkan diri dari keramaian untuk mencari jalan keluar - cara agar masyarakat tidak menyembah berhala.

Di gua ini menjelang usia 40, Rasulullah yang selalu bertafakur, beribadah menurut agama Ibrahim selama berjam-jam bahkan berhari-hari hanya dengan membawa bekal makanan dan minuman secukupnya. Beliau pulang hanya untuk mengambil bekalan dan kembali lagi ke gua. Sepanjang bulan Ramadhan digunakan beliau untuk beribadah. Pada malam 17 Ramadhan 41H atau 6 Ogos 610, beliau melihat "cahaya" terang benderang memenuhi ruangan gua. Tiba-tiba Malaikat Jibril muncul dihadapan beliau menyampaikan wahyu Allah SWT, yang pertama, Al 'Alaq (1-5).

Setelah itu dengan perasaan takut dan gelisah, beliau bergegas pulang dan berkata pada Khadijah : "Selimutkanlah Aku, Selimutkanlah Aku." Khadijah menyelimuti dan mendampingi beliau hingga hilang rasa takutnya. Setelah mendengar kisah yang sangat ganjil dialami suaminya di Gua Hira, Khadijah segera menemui Waraqah bin Naufal, anak saudara Khadijah, seorang pemeluk agama Nasrani di zaman Jahiliyah. Waraqah pandai menulis kitab Injil dengan bahasa Ibrani. Melalui dia, Muhammad SAW tahu bawa dirinya akan diangkat menjadi Nabi dan Rasul sebagaimana Nabi Musa, menerima wahyu Allah SWT melalui Jibril.

Muhammad SAW ketika itu berusia sekitar 40 tahun. Beliau telah dipilih Allah SWT sebagai Rasul. Rasul terakhir yang membawa manusia dari alam kegelapan ke alam yang terang benderang.


Menuruni Jabal Nur...

Sempat solat sunat di dalam Gua Hira...


Berada di puncak Jabal Nur...Fadzil melambai tangan setelah berjaya sampai di puncak Jabal Nur yang menempatkan Gua Hira.Jalan masuk ke Gua Hira...Fadzil menunjukkan laluan sempit yang dihimpit batu-batu besar.


Di Pintu Gua Hira...Fadzil bercerita di hadapan pintu Gua Hira sebelum menamatkan ziarah dan menuruni Jabal Nur.

No comments:

Post a Comment